ponedeljek, 18. november 2013

Paleo soufflé


Svoj prvi in daaaaleeeč najboljši (in do sedaj edini, ki sem ga poizkusila, zato sem zelo težko merodajna) soufflé/sufle sem zmazala letos poleti v Logarski dolini. Bil je božanski! Že dolgo časa sem ga imela namen narediti tudi doma, ampak nekako nisem našla volje.

Ampak na paleo je vsak izgovor dovolj dober, da začnem pripravljati kakšno paleo sladico. In kdor je imel kdaj čast poizkusiti to božansko čokoladno pregreho, ve, da je sufle prva izbira za čokoholike. Večina slovenskih receptov vsebuje moko. Sprva sem zato želela uporabiti mandljevo moko, nato pa sem nekje zasledila, da se čisto tapravi sufle dela brez kakršnekoli moke. In to je nekaj, kar si vsak paleojedec želi slišati.

Za recepti sem pobrskala na tujih spletnih straneh s paleo recepti, potem pa sem jih malo prilagodila sestavinam, ki sem jih imela doma (kokosov sladkor sem nadomsetila z mešanico agavinega sirupa in medu). Tudi šalčk, primernih za sufle, še nisem našla (podobne, ampak bistveno manjše so sicer v Intersparu - vendar so verjetno namenjene crème brûlée), zato sem pač uporabila tiste, ki so mi bile pri roki. Učinek s pravimi skodelicami bi bil sicer boljši, ampak tudi te so čisto zadostovale. Je pa vino, če so ožje in višje (moje so malo prenizke in zaradi tega tekoča notranja sredica hitro rata netekoča).

Na žlički se vidi, da je rahlo kremast, moral bi biti še bolj, kot gosta čokoladna krema.
Sestavine:
- 3 žlice masla (sama sem uporabila kombinacijo 2 žlic kakavovega masla in 1 žlice kokosovega olja, lahko uporabite tudi ghee)
- 2 žlici kakava v prahu
- 90 g čokolade (sama sem uporabila 2/3 85% in 1/3 75% čokolade)
- malo vanilije v prahu
- 2 rumenjaka
- 2 beljaka
- 2 žlici agavinega sirupa/medu/kokosovega sladkorja
- ščep soli
- ščep sode bikarbone

Maslo, kakav in čokolado raztopimo nad soparo in ohladimo (da nam rumenjak ne zakrkne). Dodamo rumenjaka in vanilijo v prahu in stepemo. (Čeprav sem stopljeno čokolado ohladila do mlačnega, sem ob stepanju z rumenjakom kljub temu dobila občutek, da je stvar rahlo zakrknila. Vseeno je potem ob dodanih beljakih stvar dobil približno pravo teksturo. Verjento.)
(OPOMBA: Čokolado res dobro ohladite in jo nežno vmešajte v prej stepene rumenjake, najbolje z lopatico - NIKAKOR je ne stepajte z mešalnikom, ker postane masa čokolade in rumenjakov gosta in trda.)
Posebej stepemo beljaka, agavin sirup, ščep soli in sode bikarbone - naj bo čvrsto stepeno. Rahlo vmešamo v mešanico čokolade in rumenjakov.
Posodice izdatno namastimo in obsujemo s kakavom v prahu. Vanje vlijemo mešanico in pečemo priblišno 10-13 minut na 190° C.
Eno posodico sem dala ven po točno 10 minutah pečenja in je bila malenkost pretekoča, ostali dve pa po 12 minutah, kar je bilo spet rahlo preveč, ker sta bili na sredini samo še rahlo tekoči. Če mi jih vzela ven po 11 minutah, bi bili popolni. Odvisno je tudi od posodic. Čas morate res naštudirati sami.

Okus je super čokoladen, ne presladek (če želite slajše, pač dajte ali več agavinega sirupa ali pa namesto 85% čokolade samo 75%). Super za h kavici in super za razvajanje.

Glede na to, da je to moj drugi sufle v življenju in prvi, ki sem ga naredila sama, moram reči, da je odlično uspel.

6 komentarjev:

Martina pravi ...

Njami. Tole izgleda pa super. Hvala za recept.

with passion by kras pravi ...

Bravo, da si se ga lotila na čisto svoj način in da si bila zadovoljna.
Jaz se souffleja še nisem lotila pa nikoli ni prepozno, neda? Jedla sem ga pa prvič na silvestrovo lani. Naredila ga je sinova zaročenka in mi je bil zelooo dober.

Špela pravi ...

To bo pa treba probat. Mene je vedno strah, da se mi bo sesedel, pa se ga potem spoh ne lotim - pa tudi če bi se sesedel, bi bil že zaradi čokolade sigurno slasten.

Urska G. pravi ...

Za sufle ni čisto nikoli prepozno, se ga pa splača čimprej naredit :). Tale moj ni presladek, je pa bogato čokoladen in najboljši, ko je še topel.
Se ni pa čisto nič sesedel. Verjetno tudi zaradi nepravih posodic (bi mogle biti višje).

Cinnamon and Thyme pravi ...

Oh, krasno izgleda :). Moram probat!

Anonimni pravi ...

Današnji zajtrk. Čisti Paelo, skupaj s pečenimi bananami idealna kombinacija za 'vikend zaprtje'.
Je pa važen skriti podatek avtorice: 1 sufle se je natanko 2 minuti. Pomeni, da je božanski.