petek, 29. november 2013

Crumble/drobljenec z jagodičevjem (paleo/vegansko)


Tole je ena super hitra, preprosta sladica. Najboljša je malo potem, ko jo vzamemo iz pečice.

Drobljenec sem delala že pred tem, vedno iz mešanice navadne moke in oreščkov. In seveda z maslom. Kljub temu se mi je zdel dober za paleo predelavo - predvsem zaradi tega, ker je struktura samega drobljenca - kot že samo ime pove - razdrobljena in zato ni strahu kot pri večini paleo dobrot, kako bo vse skupaj nakoncu izpadlo. Če se drobljenec drobi, je to nekaj čisto normalnega :).


Sestavine (za dve osebi oziroma 2 malo večji posodici/4 manjše):
- 1 jabolko
- 1 posodica jagodičevja
- cimet
- žlica medu (po želji)
- 1/4 posodice celih mandljev
- 1/4 posodice celih orehov
- pol posodice mletih mandljev in kokosove moke
- žlica (ali dve) kakavovega masla
- žlica (ali dve) kokosovega masla (odvisno, kako suha pride gmota)
- žlička kokosovega sladkorja (po želji)


V posodice damo drobno narezano narezano jabolko in jagodičevje, ga začinimo s cimetom (lahko dodatno dosladimo z medom, če smo bolj pri ta sladkih). 

Drobljenec naredimo iz grobo mletih (ali še bolje - nasekljanih) mandljev in orehov, kokosove moke, fino mletih mandljev, kakavovega masla (prej ga drobno nasekljajte) in malo kokosovega olja. Jaz sem malo osladila s kokosovim sladkorjem (lahko tudi med, agavin sirup ...). Sestavine pregnetemo skupaj, da se malo sprimejo, in nadrobimo po sadju. Ne bojte se, če bo masa za vaše pojme preveč suha - kakavovo maslo je namreč trdo in se na sobni temperaturi ne razpusti. Se bo pa zagotovo raztopilo v pečici in dalo drobljencu fantastičen čokoladni vonj.

Pečemo 180° C približno 5-10 minut (oziroma tako dolgo, da drobljenec dobi lepo rjavkasto barvo - odvisno tudi od posodic).


Sadje lahko uporabite načeloma katerokoli. Jaz sem uporabila jagodičevje, ne samo zaradi lepe barve, ampak tudi zaradi finega sladkokislega okusa. Tale jed je super tudi v primeru, da dobite nepovabljen obisk - celotna priprava vzame kakih 15 minut. Če niste paleojedci, lahko zraven ponudite tudi kakšno kepico vanilijevega sladoleda ali smetano.

Dober tek!

P.S.: Kakovost slik je zaradi slabša zaradi tega, ker je bilo vse skupaj na hitro fotografirano v poznih večernih urah.

3 komentarji:

Martina pravi ...

O hudo. Najlepša hvala za slasten recept.

Urska G. pravi ...

Ne bom rekla, da upam, da rata, in to samo zato, ker vem, da ne more it nič narobe :).

Sandra-Navihančki pravi ...

Tole je videti slastno! Hvala za recept. :)

Lp,
Sandra.