četrtek, 14. november 2013

Čokoladna pita s slivovim prelivom (paleo/presno)

Tale pita je narejena na podoben princip kot vse ostale presne sladice - podloga iz oreškov in datljev, potem pa krema iz svežih sestavin. Je izredno svežih okusov, hkrati pa zaradi sliv popolna za ta jesenski čas.

Na sliki manjka še ena banana in reženj limone, kar sem ugotovila šele ob sami izdelavi.


Sestavine:
- skodelica mandljev
- skodelica datljev
- zrel avokado
- dve banani
- 3 jedilne žlice kakava v prahu
- malo iztisnjenega limonineha soka (približno 1/4 limone)
- kakavovo maslo (cca. 2 veliki žlici - ena za kremo in ena za preliv)
- cimet
- suhe slive

Datlje in mandlje zmeljemo (enako kot pri presnem jabolčnem zavitku). Razporedimo jih po tortnem modelu (jaz sem si pomagala z valjarjem za bolj enakomerno razporeditev).

S paličnim mešalnikom zmešamo avokado, banani, žlico kakavovega masla, cimet (po občutku), limonin sok in tri žlice kakavovega masla, da dobimo lepo kremasto mešanico.

Kremo enakomerno razporedimo po tortnem modelu. Sama sem dala pito za 15 min v zamrzovalnik, medtem pa sem naredila preliv iz suhih sliv.
Preliv naredimo tako, da s paličnim mešalnikom zmešamo suhe slive in vodo (konsistenca je podobna kot pri malo bolj tekoči marmeladi), dodala pa sem še žlico kakavovega masla in vse skupaj samo toliko segrela nad soparo, da se je maslo razpustilo.

Vse skupaj na tanko premažemo po piti in voilá! - pita je pripravljena za v želodčke. Verjetno bi bila še bolj trdna, če bi jo čez noč pustila v hladilniku (ali morda celo zamzovalniku), ampak moja volja enostavno ni bila dovolj trdna.

4 komentarji:

mojchka pravi ...

TI SI ZMEŠANA!!!
Kaj to objavljaš, ko sem tako lačna?!!!!!
;)
Odlična ideja! Obožujem slive!

mtka uri pravi ...

Urška, tele objave prosim ne po šesti :) hehe, čudovita pita ...

Gourmet forever pravi ...

Mmmm, sline se cedijo po računalniku. Bo treba v akcijo;-)

Urska G. pravi ...

Mislim, da slive dajo tejle piti dodatno piko na i. Res priporočam, da sprobate. (In sem izredno hvaležna za super taščo, ki ima veliko zalogo domačih suhih sliv.)