petek, 15. november 2013

Ideja za kosilo: zelenjavni narastek iz sladkega krompirja (paleo)

Ponavadi jem zraven glavnega dela paleokosila (mesa, seveda!) kar zelenjavo - kuhano ali poečeno. Tu in tam pa si zaželim kakšne malo manj enolične priloge (čeprav zelenjava zna biti zelo zanimiva priloga, če jo pripraviš na primeren način).

Tako sem si zaželela neke sorte narastka. Sladki krompir sam po sebi je meni osebno presladkega okusa in mi nekako ne paše k vsem tistim slanim obedom, zato sem ga skušala v jed vkomponirati nekako drugače. In ratal je tale slasten, kremast narastek.

Glavne sestavine narastka so cvetača (malo manjša), sladki krompir (2 večja komada) in jajca (jaz sem uporabila 2). Po želji se dodaja še dodatna zelenjava (sama sem uporasbila tudi malo korenčka in brokolija).
Krompir olupimo, narežemo na male koščke, cvetačo pa nadrobimo na manjše cvetke. V vrelo slano vodo damo kuhat krompir in polovico cvetače, da se lepo zmehčata. Posebej skuhamo preostalo cvetačo in zelenjavo, ki jo še želimo dodati (če želite bolj hrustljavo, lahko tudi pustite tako, kot je, se bo pokuhala v pečici).
1. Cvetačo in sladki krompir odcedimo.
2. Zmiksamo s paličnim mešalnikom.
3. Vmešamo dva razžvrkljana rumenjaka.
4. Vmešamo ostalo zelenjavo.
5. Beljake stepemo v trd sneg.
6. Sneg čisto narahlo vmešamo v pripravljeno zmes.

Mešanico presujemo v posodice (uporabila sem manjšo keramično, ki je na sliki, in večjo kvadratno, veliko 15x25 cm). Pečemo 25 - 35 minut (odvisno od velikosti posode) oz. po občutku, da se narastek po vrhu rahlo zlato obarva. Temperatura pečice naj bo med 180 in 200° C.




Postrežete ga lahko kot prilogo k čemerkoli. Sama sem si ga privoščila s piščančjimi bedri z rožmarinom in zelenjavo, pečeno v pečici. Za vse prste polizat!
(In naša najmlajša ga ima raje od čokolina.)





3 komentarji:

Martina pravi ...

Mmmm, tole pa moram preizkusiti.

Gita pravi ...

O NJAM! Sicer sama nisem nek kuharski mojster, ampak mogoče se pa spravim in poskusim tole. Zveni in izgleda slastno :)!

xx

Urska G. pravi ...

Res ni zahtevno, se splača :).