petek, 7. marec 2014

Cupcakes (minitortice) z mascarpone kremo


Cupcake oziroma minitortica me je pritegnila na prvi pogled. Ob množici čudovitih fotografij na internetu je zamikalo tudi mene, da jih poizkusim narediti tudi sama. Prav zares pa sem se jih lotila šele po tem, ko sem v trgovini z ustvarjalnim materalom naletela na nastavke za krašenje. In jih seveda kupila.

Minitortice (ta slovenska beseda se bi strašno dopade) so za moje pojme najboljša stvar, če želite na hitro dobiti čudovit (in okusen) končni izdelek.

Za osnovo lahko vzamete katerikoli recept za muffine; jaz sem se držala svojega preverjenega, ki sem mu dodala koščke narezanih jagod iz kompota in nasekljano belo čokolado. Ko so muffini pečeni, jih dobro ohladite.




Krem (frostingov) za minitortice obstaja več vrst. Najbolj znane so maslene kreme, ki pa se jih še nisem lotila. Receptov na internetu je ogromno. Sama sem uporabila kombinacijo smetane in mascarpone kreme, ki se mi zdi ravno dovolj lahka, kremasta in še zmeraj primerna za oblikovanje.
Maslene kreme so (predvidevam) bolj čvrste in primernejše za krasenje, ampak tudi s tole kremo se da doseči želen učinek.

Potrebujete:
- sladko smetano (ne rastlinsko)
- mascarpone
- sirup/kompot/nutelo/sladkor v prahu/marmelado ... (po izbiri)
- barvilo, če želite bolj pisano

Razmerja so približna, sama vsakič preizkusim neko novo varianto. Večinoma se držim razmerja 1:1 (se pravi: 100 g smetane, 100 g mascarpone kreme).

Najprej stepite smetano (ponavadi jaz smetani že dodak sok od kompota), vendar ne do končne čvrstosti, naj bo nekje vmes med tekočim in čvrstim.
Potem dodajte dodatke (v mojem primeru pasirane jagode in jagodni džem, za čokoladni okus dodajte nutelo ...), mascarpone in stepajte do želene čvrstosti (ampak ne predolgo, da se ne sesiri).


Zdaj vas čaka najboljši del - krašenje. Če nimate kovinskih konic, lahko tudi samo odrežete vrh plastične vrečke in okrasite bolj preprosto.
Moja zbirka je trenutno sestavljena iz tehle nastavkov.
Za to serijo pa sem uporabila največjega.


Tehnik krašenja je na internetu ogromno, tudi sama se še zmeraj učim :). Je pa v največji meri rezultat odvisen od konice/nastavka.



Dajte si duška!

Končni rezultat je super (četudi bi bila krema lahko za odtenek bolj čvrsta). Okusne so pa še skoraj bolj, kot so lepe :).



5 komentarjev:

DB pravi ...

Na prav umetniški način predstavljaš svoje stvaritve. Zelo lepo pofotkano.

Čarovnije z male kmetije pravi ...

Res zanimiv prikaz. Pritegne.

Urska G. pravi ...

Hvala za lepa komentarja. DB, še zmeraj se svetlobna leta daleč od tvojih profesionalnih fotografij :).

dd pravi ...

Big like za celo stran! Za voljo in zbrznost, optimizem in veselje ter strast!! Lp
Simona

dEE pravi ...

hvala za recept te kreme, zadetek v polno