četrtek, 11. april 2013

Paleolitkanje

Že prejšnji mesec sem malo začela, zdaj aprila se bolj resno spogledujem, maja bom pa že verjetno ekspert. Gre za paleo način prehranjevanja. V osnovi ta način temelji na prehranjevanju, ki ga je človek poznal večino svoje razvojne dobe (2 milijona let) - do začetkov poljedeljstva pred približno 10.000 leti.
Glavna osnova paleo prehrane je meso. Meso, meso in še enkrat meso. Vmes precej zelenjave. In spet meso. Malček sadja (a ne preveč), nekaj oreščkov. In to je to. Nobenih čokolad (razen črne, če malo pošpegamo skozi prste - ampak mora biti obvezno res temna, najboljše, da je vsaj 85 %), nobenih kosmičev, nobenih mafinov, žemljic in sirovk.
Žitarice so prepovedane, mlečni izdelki se odsvetujejo (ampak nekateri jih vključujejo, če jih njihovo telo brez problemov tolerira), sladkorji in predelana živila so prav tako na no-go listi. Ko enkrat "zakopčaš", kako vsa stvar funkcionira, ugotoviš, da je pravzaprav ta način prehranjevanja izredno preprost. Nabava pa precej hitra :).

Nekako takole bi izgledala paleo piramida:
vir: http://eatdrinkpaleo.com.au/paleo-diet-food-list/


Kaj opažam po začetnem uvajanju?
Po takšni hrani sem sita precej dlje časa.
Pojem precej maščob (oreščki, avokado), vendar teža ostaja ista ali pa se celo niža.
Prebava je dosti bolj urejena (vsaj kar se tiče opravljanja velike potrebe - prej sem imela dostikrat probleme z zaprtjem in odvajanjem, saj je bil obisk cesarjevih prostorov za "velike" namene opravljen maksimalno 3x na teden, pa še to z veliko muke ;), zdaj vsak dan).
In kuham. Dejansko kuham. Uporabljam pečico, štedilnik, ni vrag, da ne bi kdaj še kakega roštilja - dejstvo je, da kuhinjo uporabljam precej bolj, kot sem jo včasih. Makaroni ali rižote so sicer preproste jedi, ki se jih da na hitro skuhat, ampak kaj bistveno se pri takšni kuhi nisem pretegnila. Po novem precej bolj kreativno vključujem zelenjavo, ker ta predstavlja bistveni del ogljikovih hidratov (prej je zelenjava predstavljala nekako 20 % del mojega krožnika, zdaj je minimalno 50 %). In začimbe. Začimbe so postale nov svet. (Ni boljšega od fino začinjenih in vroče zapečenih piščančjih kračic z goro zelenjave direkt iz pečice).

Nisem še 100 % na paleo, izogibam se žitaricam, mlečnim izdelkom malo slabše, najtežja stvar so sladice :). Ampak z nekaj volje bo šlo tudi to.

Vsem, ki vas zanima kaj več o paleo prehrani, priporočam knjigo Robba Wolfa PALEORECEPT (sama sem brala angleško verzijo: The paleo solution), kjer na zelo duhovit in zanimiv način predstavi principe paleo prehranjevanja. Zelo luštne ideje za kuhanje (v slovenščini) pa lahko najdete tu: RetroSpektiva.

Bom pa verjetno tudi sama prispevala kak recept. Se jih je že kar nekaj nabralo, nažalost je le redkokakšen fotodokumentiran, ker je jed izginila s krožnikov, preden sem uspela vzet v roke fotoaparat :).

4 komentarji:

Gourmet forever pravi ...

Opažam, da vse več ljudi tudi pri nas prehaja na paleo način prehranjevanja. Glede na to, da imaš tudi ti majhno dete me zanima, če dojiš in je tak način prehranjevanja ok, če ni problemov glede dojenja? Pa še to, ali kupujem meso v trgovini ali imaš kakšne dobavitelje domače vzreje?
LP, Špela

Urska G. pravi ...

Glede dojenja ni nekih bistvenih omejitev, mogoče je priporočljivo malenkost zvišati vnos joda med dojenjem in nosečnostjo. Sama našo frajlico še zmeraj dojim in ne opažam nobenih sprememb (zmanjšanje mleka, odpor). Kolikor sem se poglabljala v literaturo (nekaj malega je o tem v Wolfovi knjigi), zadržkov pri paleo prehrani v nosečnosti in pri dojenju ni.

Meso (zaenkrat) večinoma kupujem v trgovini (sploh perutnino), poskušam pa uporabljati čimveč domačega - glede svinjine ni problem, ker dobim super domače eko/bio kose pri tastu in tašči. Se pa že oziram za kakim domačim "dobaviteljem" perutnine, ker je trgovinska daleč preveč hormonsko nasičena. Pri mesu se priporoča tudi, da se uporamlja meso pašnih živali in ne tistih, ki so krmljene z žiti.
Uporabljam pa v 90 % domača jajčka (tistih 10 % je trgovinskih, če mi domačih slučajno kdaj zmanjka, ampak obvezno talne reje, ne baterijske), ki jih imajo moji starši-in-law v izobilju.

Urska G. pravi ...

Še en članek o dojenju in paleo prehrani: http://www.marksdailyapple.com/nursing-primal-blueprint-diet/#axzz1nG7S9Ih9

mojchka pravi ...

O, kul, še ena navdušenka.
Pri nas doma sva z možem tudi prav lepo padla v to prehrano in uživava... tudi jaz sem mislila, da bom najbolj pogrešala sladice, pa jih ne.. za vikend si naredim kakšno (se kar najdejo recepti), za se nagradit :-)