sreda, 11. oktober 2017

Naredi sam: Okrašena vreča za igrače

Naša hiša je precej velika. Precej. Morda na prvi pogled (od daleč) ne izgleda tako, ampak mame dobro vemo, da se lahko tudi najmanjša stanovanja v nekaj trenutkih spremenijo v par hektarov veliko bojno območje, med najnevarnejšimi orodji demolacije pa se ponavadi znajdejo lego kocke, cvileče živali in kosi lesenih sestavljank.

Če si mama in vsakodnevno pobiraš kose in koščke igrač, knjig in oblačil, potem zagotovo iščeš nove in nove načine, kako zminimalizirati čas, namenjen temu, da stanovanje vsaj približno izgleda primerno bivanju. Jaz žal nisem ena tistih mam, ki bi jim pospravljanje prinašalo užitek in notranje zadovoljstvo (je sploh katera?), vsekakor pa uživam v tistih skopo odmerjenih trenutkih, ko je naš dom vsaj malce podoben tisti "viziji iz kataloga", ki smo jo vzdrževali prvih nekaj dni po selitvi.

Večino časa preživimo v odprtem bivalnem prostoru v pritličju in moja želja, da bi vse igračke ostale pospravljene v otroški sobici nadstropje višje, žal ostaja neuresničena. Že nekaj mesecev nazaj je večina njih postopoma migrirala v prostor pod stopnicami (in okoli njih), z njimi pa je prišel tudi kaos.

Najprej so bile vse "zložene" (beri: zmetane) na kup, potem smo privlekli nekaj starih škatel, nazadnje pa sem vse skupaj rešila z nekaj velikimi vrečami za igrače in omarico za knjige, ki smo jo naredili sami (kako izgleda naš igralni kotiček, bom pokazala kdaj drugič).

Najlepša izmed vreč je tista, ki smo jo okrasili sami, v njej pa so si prostor našle najmehkejše igrače.



Izdelava takšne vreče je precej preprosta in cenovno ugodna, vključite lahko tudi otroke (majhne ali malo večje), končni izdelek pa bo imel poleg praktične uporabnosti tudi dekorativno noto.

Pripomočki za izdelavo:

- bela papirnata vreča za igrače (5 EUR, Hajdi.si)
- tempera barve (uporabite tiste, ki jih imate doma)
- maskirni lepilni trak (manj kot 2 EUR, trgovine z gradbenim materialom)
- sprej v zlati barvi (uporabila sem akrilni sprej MTN 94 v zlati mat barvi, ki ga ni na spodnji fotografiji; 4,80 EUR, Art)
- odpadni časopisni papir
- volna v različnih barvah (našla med kramo; najdete jih v vseh bolje založenih trgovinah)




Izdelava:

Najprej je bilo na vrsti skupno barvanje vzorca s prstki. Vrečo sem predtem zaščitila s časopisnim papirjem, tako da je bilo barvanje prostorsko omejeno. Pripravila sem 3 različne barve (nežno roza, svetlosivo in temnejši odtenek sive), nato pa je sledil zabavni del: namakanje prstkov in barvanje. Julijanu je pri barvanju pomagala njegova teta, Aleks se je precej hitro naveličal in sem njegove prstke umila, preden bi z njimi "okrasil" kak kos pohištva, Tinkara pa je pridno zapolnila vse prazne dele. Čisto na koncu sem pomagala tudi jaz (narisala sem roza trikotnike).


Po barvanju je sledilo sušenje. Ko je bila vreča popolnoma suha, sem na obeh straneh pobarvanega dela z maskirnim lepilnim trakom in odpadnimi revijami ustvarila vzorček trikotnikov in vrečo posprejala z zlato barvo v spreju.

Na fotografiji je sprej, ki sem ga uporabila.
Sprva sem načrtovala, da bo to to, vendar je vreča (čeprav je bila zelo lepa) delovala rahlo prepusto.

S Tinkaro sva se odločili, da vreči dodava še cofke iz volne.

Cofke sem z maskirnim lepilnim trakom pritrdila na zunanjo stran vreče, zavihnila rob in vreča je bila gotova.

Vreča je izpadla bolje, kot sem si predstavljala. Je lepa na pogled, poceni, uporabna in - najpomembnejše - naredili smo jo skupaj. Tudi igračke se v njej dobro počutijo.

Kaj pravite? Nam je uspelo? S Tinkaro sva več kot zadovoljni 😊.

4 komentarji:

PETRUŠKA pravi ...

Čudovita! Nas še čakajo taka ustvarjanja, hvala za novo idejo:)

Riba pravi ...

Super ideja in izvedba. :)

Zulejka pravi ...

Super je! Kar profesionalno zgleda:)

Anita pravi ...

Zelo lepa vrečka,
tudi mi jo imamo, sicer sem kar kupila že okrašeno, je pa res praktična za mehke igrače.

In tale kuža, ki kuka iz vrečke. Tudi mi ga imamo. Ime mu (ji) je Ina (po nonini kužki) in je Arnejeva najljubša igrača. :)