petek, 28. julij 2017

Seznam

Rada sestavljam sezname. Moji zvezki in beležnice (in ni jih malo!) so polni raznoraznih zapisov, kaj je potrebno kupiti, kaj je potrebno narediti, koga je potrebno kam naročiti, kakšne so moje želje in cilji ...

Seznam, ki se ga vsako leto hkrati veselim in odlagam na zadnji trenutek, je seznam stvari za na morje. Za razliko od prejšnjih let sem ga letos sestavila relativno hitro, par dni pred odhodom na morje. Sama priprava se je začela že kak teden ali dva prej, ko sem prebrskala celoten predal z Julijanovimi zdravili in potrebščinami in naročila vse, brez česar ne moremo na dopust. Določene zadeve (kot recimo brizge ali podaljške) je potrebno čakati kar nekaj časa, kar gre rahlo v nos mojemu prirojenemu občutku za prelaganje odgovornosti, ampak na vso srečo mi je uspelo vse urediti pravočasno.


Pozor, to ni običajni seznam stvari za na morje! Obstaja zelo velika verjetnost, da vam ne bo prišel čisto nič prav. Najpomembnejši del seznama namreč sestavljajo stvari za našega posebnega fanta. Ostali del seznama ponavadi sestavim bolj okvirno, ker se - resnici na ljubo - niti ne sekiram kaj dosti, če kakšno stvar pozabimo doma.


Pri Julijanovih stvareh je drugače. Njegovo obvezno opremo sestavljajo zdravila in medicinski pripomočki, ki so dobavljivi le na recept ali naročilnico in brez katerih ne gre. Ne samo na dopustu, tudi nasploh.


  • Večji del seznama predstavljajo zdravila, po zadnjem štetju jih je 13 (antiepileptiki, mišični relaksant, gastroresistentni praški, vitaminski in prehrambeni dodatki, antibiotična zaščita, pripravki za prebavo). Seznam je sestavljen iz izključno Julijanovih zdravil, ostalo "lekarno" spakiram posebej, vanjo pa so vključena zdravila proti bolečinam, antihistaminik, raznorazna mazila in spreji.

  • Naslednja skupina, brez katere ne gre, so medicinski pripomočki: brizge za hranjenje, podaljški za gastrostomo, plenice za odrasle (št. S), male brizge (za polnjenje balončka stome), fiziološka tekočina/prečiščena voda. Poleg teh stvari so v naši prtljagi vedno tudi obliži in termometer.

  • Zadnji del nujno potrebnih stvari sestavljajo pripomočki za prehranjevanje. Ker je Julijan že nekaj časa na ketogeni dieti, to tudi pomeni, da hrano zanj pripravljamo posebej - vsaka sestavina za obrok je merjena na gram natančno po vnaprej sestavljenih jedilnikih (ki jih glede na razmerje in sestavine prilagajam tudi sama) iz svežih sestavin, del njegove prehrane pa sestavljajo tudi obroki, pri kateri sta za pripravo potrebna posebno olje (MCT olje) in mlečna formula (KetoCal). Nujno potrebna pripomočka za pripravo obrokov sta tehtnica (za natančno merjenje) in palični mešalnik (gostota njegovih kašic mora namreč biti dovolj tekoča za hranjenje po G-stomi). Poleg teh najnujnejših pripomočkov ponavadi v prtljago spakiramo še manjši lonček, v katerem kuhamo njegova kosila, visoko posodo za palični mešalnik, posodice za shranjevanje in zvezek z recepti (za vsak slučaj imam s sabo vedno tudi računalnik, da lahko preračunam in prilagodim njegove obroke glede na sestavine, ki jih imam pri roki).

Čeprav skupek njegovih nujno potrebnih stvari v končni fizični obliki niti ni tako velik (razen plenic in vozička, ki zavzamejo kar precej prostornine), število pozameznih stvari presega tretjino seznama celotne družine. Ostali del seznama ni tako zanimiv. Sestavljen je iz vsega, kar na morje tovori tudi večina ostalih družin. Čeprav ga okvirno sestavim, se ne obremenjujem, če kakšno od alinej preskočim. Ponavadi se da te stvari preprosto kupiti ali pa jih konec koncev niti nismo tako zelo nujno potrebovali. Na koncu se tako ali tako - kot zmeraj - izkaže, da smo na morje s sabo peljali odločno preveč stvari, kot bi jih tudi v resnici potrebovali.

Le ene stvari ni nikoli ni preveč - črne dišeče kave, ki me že čaka na mizi.




2 komentarja:

Anonimni pravi ...

Hej! Face ste. Razumemo vas, ker smo v podobni situaciji. Uživajte na dopustu! Lep pozdrav, Jasmina

PETRUŠKA pravi ...

Hihi, še ena mojstrica seznamov! In ja, tudi mi, ostali preživimo brez, da bi se držali načrta in seznama...medtem ko Sara ne ;) Čeprav mi hb nimamo toliko zdravil, trogamo s sabo njeno spominsko peno za ležanje in en kup povštrov za podlaganje in zalaganje. Se mi zdi, da posebnost niti ni vidna na dopustu, dokler se ne opazi njihove prtljage :)
Uživajte sto na uro!