nedelja, 23. april 2017

Narastek iz prosene kaše z jabolki in malinovim prelivom

Že kar nekaj časa je minilo od moje zadnje kulinarične objave. Tokrat ne bom predstavila nobene eksotične ali "pazimnasvojopostavo" jedi, ampak čisto preprost narastek iz prosene kaše. Tak narastek, ki poboža dušo in ki paše ob malce bolj oblačnih, hladnih popoldnevih, kot je bil današnji, hkrati pa rahlo utiša slabo vest, ker je v njem namesto navadnega kokosov sladkor (seveda pa lahko uporabite tudi navadnega).


Kaj potrebujete za 5 zelo lačnih oseb (ali pa 10 takih, ki se pripravljajo na poletje)?


NARASTEK
  • 1 liter mleka (ali kombinacija mleka in vode)
  • 250 g prosene kaše
  • ščepec soli
  • pol vanilijevega stroka
  • 70-80 g kokosovega sladkorja
  • 1 velika žlica masla
  • 2 jajci
  • 5-6 srednje velikih jabolk
  • žlička cimeta


MALINOV PRELIV

  • 150 g zamrznjenih malin
  • žlica kokosovega sladkorja


Navodila za pripravo

V vrelo mleko vmešamo proseno kašo, dodamo ščepec soli in jo skupaj z vanilijevim strokom pol ure kuhamo. Še vroči kaši dodamo maslo in sladkor, premešamo in počakamo, da se ohladi.

V tem času olupimo in naribamo jabolka, ki jih posujemo s cimetom. Ko je kaša ohlajena, vanjo vmešamo oba rumenjaka, nato pa čisto narahlo dodamo še sneg iz beljakov.

Polovico pripravljene kaše nadevamo v pekač, nato po njej enakomerno razporedimo naribana jabolka ter jih prekrijemo s preostalo polovico pripravljene zmesi. Narastek se bo grel v pečici približno pol ure na 175° C.


Medtem ko se narastek peče, pripravimo malinov preliv - zamrznjenim malinam dodamo kokosov (ali navadni) sladkor in jih prevrejemo.


Narastek iz prosene kaše tekne tako topel kot hladen - če seveda počaka tako dolgo 😊. Pa dober tek!

 

2 komentarja:

kr ena pravi ...

Jaz sem trenutno ena izmed "pazimnapostavo" (oz. "setrudimpridobitpostavo") ampak tak narastek (podoben je tistemu, ki delam iz koruznega ali pirinega zdroba), če ga pripravim k zelenjavni juhi za kosilo, ne šteje kot sladkarija (v bistvu je namesto palačink), tako da bo verjetno še ta teden na jedilniku :)

Urška Sem pravi ...

Tudi meni se zdi tole zelo zmerna, polnovredna (prosena kaša!) sladica. Mi nismo tako zelo: "pazimnapostavo", ampak še huje: "radsevmrtvonažrem" ;-) Super!