Kaj potrebujete za 5 zelo lačnih oseb (ali pa 10 takih, ki se pripravljajo na poletje)?
NARASTEK
- 1 liter mleka (ali kombinacija mleka in vode)
- 250 g prosene kaše
- ščepec soli
- pol vanilijevega stroka
- 70-80 g kokosovega sladkorja
- 1 velika žlica masla
- 2 jajci
- 5-6 srednje velikih jabolk
- žlička cimeta
MALINOV PRELIV
- 150 g zamrznjenih malin
- žlica kokosovega sladkorja
Navodila za pripravo
V vrelo mleko vmešamo proseno kašo, dodamo ščepec soli in jo skupaj z vanilijevim strokom pol ure kuhamo. Še vroči kaši dodamo maslo in sladkor, premešamo in počakamo, da se ohladi.
V tem času olupimo in naribamo jabolka, ki jih posujemo s cimetom. Ko je kaša ohlajena, vanjo vmešamo oba rumenjaka, nato pa čisto narahlo dodamo še sneg iz beljakov.
Polovico pripravljene kaše nadevamo v pekač, nato po njej enakomerno razporedimo naribana jabolka ter jih prekrijemo s preostalo polovico pripravljene zmesi. Narastek se bo grel v pečici približno pol ure na 175° C.
Medtem ko se narastek peče, pripravimo malinov preliv - zamrznjenim malinam dodamo kokosov (ali navadni) sladkor in jih prevrejemo.
Narastek iz prosene kaše tekne tako topel kot hladen - če seveda počaka tako dolgo 😊. Pa dober tek!
2 komentarja:
Jaz sem trenutno ena izmed "pazimnapostavo" (oz. "setrudimpridobitpostavo") ampak tak narastek (podoben je tistemu, ki delam iz koruznega ali pirinega zdroba), če ga pripravim k zelenjavni juhi za kosilo, ne šteje kot sladkarija (v bistvu je namesto palačink), tako da bo verjetno še ta teden na jedilniku :)
Tudi meni se zdi tole zelo zmerna, polnovredna (prosena kaša!) sladica. Mi nismo tako zelo: "pazimnapostavo", ampak še huje: "radsevmrtvonažrem" ;-) Super!
Objavite komentar