sreda, 7. januar 2015

Presne zvezdice

Original naslov je sicer Božične presne zvezdice, ker je bil recept namreč objavljen v decembrski reviji Bodi eko, kjer so bili recepti namenjeni prazničnemu zdravemu sladkanju.Vendar pa lahko tele zvezdice pripravite kadarkoli. Narejene so hitro, brez pečenja, kuhanja ipd. Potrebujete samo blender ali palični mešalnik, nekaj zdravih sestavin in - voila! - presni piškotki prav posebne mame so narejeni.BOŽIČNE PRESNE ZVEZDICE


Piškotna osnova:
3/4 skodelice indijskih oreščkov
1/4 skodelice mandljev
1/2 skodelice datljev
1/2 čajne žličke cimeta
par žlic kokosove moke
Marmelada:
1/3 skodelice suhih marelic
1/2 dl naravnega jamolčnega soka (oz. toliko, da prekrije marelice)


Indijske oreščke namočimo v vodi, da se rahlo zmehčajo, nato jih skupaj z mandlji, datlji in cimetom dobro zmeljemo (z blenderjem, paličnim mešalnikom ali v multipraktiku), Masa ne sme biti presuha. Tej osnovi dodamo par žlic kokosove moke, da dobimo želeno čvrstost in suhost (da lahko piškotke vzamemo v roke in jih ni potrebno jesti z žlico). Testo razvaljamo, pri tem si lahko pomagamo tako, da na površino posujemo kokosovo moko. S piškotnimi modelčki vtisnemo v testo željeno obliko. Piškotek na koncu še narahlo potresemo s kokosovo moko.

Marmelado za piškotke pripravimo iz posušenih marelic, ki jih namočimo v (najbolje domačem bio) jabolčnem soku. Namočene marelice nato zmiksamo z blenderjem  v čimbolj gladko maso. Piškotke samo še okrasimo s pol žličke slastne marmelade in zdravo sladkanje se lahko začne.

1 komentar:

Čarovnije z male kmetije pravi ...

Ja, tole pa je njami recept! In zelo lepi so ti uspeli.